Vizuálpedagógiai Kapcsoskönyv

A kiadvány  tanári kézikönyv szeretett volna lenni, egyelőre egy nyugállományú rajztanár minden ízében recsegő, kollégák számára is  olvashatóvá szerkesztett – óravázlat, eszközjegyzék, publikáció, feladat és szakirodalom – gyűjteménye. ( Egyes fejezeteken húszegynéhány éve nem javítottam, elég sok a megkezdett, félkész – alcímű fájl.  A fejezetek jó része meglehetős időzavarban született, időnként – megint csak gyorsan – átjavított. A szemléltető rajzok nemkülönben. Ha az ember megszokta a nagy táblai rajzolgatást, és fél óra gépelgetés után hirtelen hirtelen egy miniatúrát kell rajzolnia, az eredmény nem a legfényesebb. Ráadásul az újabb és újabb Word verziókban folyton összekuszálódtak az oldalak, a gyors visszarendezés helyenként kissé zavaros oldalképeket eredményezett.  A Wordból PDF-be konvertálás nemkülönben. Ha valaki ilyesmibe futna: jelezze, javítom!!!  Ha lementette magának, és kijavította, küldje meg nekem is! )

A mindennapi munkához leginkább a Törzsfeladatok- Kiegészítő feladatok fejezetek nyújthatnak segítséget. Munkám egyelőre rengeteg kihívással küzd, nagyon fontos kollégák hiányoznak még belőle. Sok feladat szorulna fejlesztésre. A PDF fájlok belső hivatkozásai egyelőre nem működnek, igyekszem javítani őket. A sokszoros átkonvertálgatások miatt egyes fejezetek zavarossá törhettek.

Néhány ellenjavallatot is ide kell jegyeznem.

“Ez olyan, mint amikor a bélyeggyűjtő kisfiú kap két kiló bélyeget! Ledermeszti az embert. Elveszi a kedvét a kutatgatástól.” ( Egyrészt: olyan nehéz élethelyzetekben is dolgoztam, amikor kutatgatásra nem volt sem időm, sem kedvem! Kész munkaterveket szerettem volna kapni gyorssegélyként. Másrészt: van benne kutatgatni, fejleszteni való bőven! )

“Konzervatív személete odaragasztja a tanárokat a közelmúlt módszertanához!” ( Ettől én is tartok, azonban szakértői látogatásom során gyakran tapasztaltam, hogy gyűjteményem az iskolák többsége számára inkább egy kívánatos jövő. Időnként jelzem benne, hová lehetne tovább lépni.)

“Rengeteg eszközt, anyagot igényel, ennyi pénzünk soha nem lesz!” ( Egyrészt vannak “alig valamibe kerülő” feladatok is, másrészt mi is nulláról indultunk, harmadrészt a közös felszerelés rendszer – a nagyon hátrányos helyzetű kis településeket kivéve, eleve nagyobb lehetőségeket biztosít.)

Végül: “Szinte minden feladatát láttunk már jobban teljesíteni más kollégáknál.” Ez valóban így van, sajnos nekik többnyire nem volt rá idejük, hogy követhető óraleírásokat adjanak közre. Vagy nem találtam meg ezeket.

Abban a reményben tettem közzé, hogy minél többen küldenek majd vissza félkész fájlokat készre írva, egy későbbi reménybeli kiadás társszerzőivé válva ezzel, annak minden következményével. ( Anyagi nyereséget nem ígérhetek, ilyen méretű munkára nincs fizetőképes kereslet. Oldalanként 1-2 forintos honoráriummal számolhatnánk.  A program eddigi elszámolása: Kapcsosköny bevételek-kiadások. Persze nehéz leválasztani a Szolnoki Metszőkör Egyesület egyéb bevételeitől, hisz az egyesületi működést támogatók egyúttal a programot is támogatták, ezért a százezer forintnyi mínusz valójában többszörös pluszt jelent. Az egyesület teljes elszámolása: Főkönyv. ) Részletesebben lásd: Előszó

Sajnos egyelőre csupán szakmai elismerések, díjak érkeztek, bekapcsolódó, netán a szerkesztést átvállaló kolléga még nem. Ha valaki tovább szeretne írni egy megkezdett, vagy félkész fejezetet, elküldöm a Word állományt. ( Mivel a képeket annak idején csatolt formában szerkesztettem be, csak akkor fognak feltűnni, ha létrehozol egy K betűjelű virtuális meghajtót. Technikai tanácsokat küldök.)

Vélemények a Kapcsoskönyvről

A régi HTML állomány tartalomjegyzéke

Később átrendezem a fentebbi ( A bélyegképek mögött feltűnő.) fejezetcímeknek megfelelő sorrendbe.